• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Museu de la Mediterrània inaugura una exposició sobre el geni de les sardanes Vicenç Bou
El Museu de la Mediterrània inaugura una exposició sobre el geni de les sardanes Vicenç Bou Imprimir Correu-e

(06.03.13) Ballat fins al deliri a les places de Catalunya, musicat i cantat pels millors cantants de moda de la Barcelona del primer terç del segle XX i afavorit per les noves tecnologies del moment que escamparen el magnetisme irresistible de les seves composicions arreu del país, Vicenç Bou portà la sardana al seu moment de major popularitat i es convertí en una estrella musical que anà molt més enllà de les places de poble. El Museu de la Mediterrània, a partir del dia 10 de març i fins el 14 de gener del 2014, proposa un viatge emocionant per descobrir una de les icones del patrimoni musical del nostre país.

L’any 2012 es complien 50 anys de la mort del músic i compositor torroellenc Vicenç Bou i Geli (1885-1962) una de les personalitats, encara avui, més populars en el món de la sardana. Aquest fet va propiciar engegar des del Museu de la Mediterrània el projecte de realització d’una exposició sobre Bou que donés una visió actual sobre la transcendència del músic que va triomfar a totes les places de Catalunya amb les seves sardanes i que arribà fins al Paral•lel a l’etapa de la seva màxima expansió.

L’exposició Vicenç Bou. De la plaça al Paral•lel és coordinada pel Museu de la Mediterrània i ha estat comissariada pel musicòleg Oriol Oller, director de l’escola de cobla Conrad Saló de la Bisbal d’Empordà.

Aquesta és una coproducció entre el Museu de la Mediterrània, l’Ajuntament de Barcelona, la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Museu Etnològic de Barcelona. I ha rebut la col•laboració de grans institucions del país com ara del Museu de la Música de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Comarcal del Priorat. També s’ha aconseguit involucrar en el projecte entitats més modestes però importants dins el teixit associatiu del món de la sardana com ara l’arxiu musical de Fonovilassar78, la Federació Sardanística de Catalunya o l’Associació Sardanista Continuïtat.

La mostra analitza d’una manera didàctica però rigorosa com és la música de Bou i ens desvetlla musicalment quin era el secret per aconseguir que les seves melodies arrelin al cor de les persones i que encara avui no deixin indiferent a ningú.

Aquesta exposició s’ha concebut com si fos una de les millors composicions del mestre. A partir de quatre grans àmbits s’expliquen els fets més importants de la vida i de l’obra del compositor. D’aquesta manera el visitant pot realitzar el mateix viatge que va fer Bou i que el va transportar de la plaça al paral•lel.

Un primer àmbit d’introducció i de contextualització de Bou i el seu temps.

Un segon àmbit s’explicaran els seus inicis i es descobriran els seus primers passos en el món de la música i com el coneixement musical es transmet per via mestre-deixeble com qualsevol altre ofici menestral.

En el tercer àmbit s’explicaran de manera molt didàctica i planera la creativitat lírica i el talent comunicatiu de la música de Vicenç Bou, les principals característiques de la música del geni.

L’últim àmbit és el zenit de l’exposició. Aquí es mostra com sorgeix la figura de l’artista. Una figura que amb la seva arribada a Barcelona amplificarà la seva popularitat. Des de la irrupció a l’escena barcelonina, molts cantants i d’àmbits molt diferents han interpretat i enregistrat les seves melodies. Des de noms que proven dels millors teatres d’òpera d’arreu com Conxita Supervia o Emili Vendrell. Fins a grans noms de cupletistes que actuen als teatres del Paral•lel dels anys vint com ara Mercè Serós, Raquel Meller, Pilar Alonso, Pepita Ramos Goyita.

En definitiva una exposició que vol ser un reconeixement a la figura de Vicenç Bou i promoure’l com un dels personatges musicals destacats de la primera meitat del segle XX del país.

Exposició amb material inèdit de Bou
L’exposició ha tingut un treball molt exhaustiu de recerca i això ha generat tota una sèrie de material que es mostrarà en primícia en aquest exposició. La major part d’aquest material és música que es podrà escoltar per primera vegada en suport digital, molts anys després d’haver vist la llum en el seu suport original per pianoles o gramòfons.

Cada un dels àmbits de l’exposició tindrà un punt d’escolta de música de Vicenç Bou. Aquesta punts estaran nodrits sobretot de musica que prové de l’arxiu musical de Fonovilasar, un arxiu que s’encarrega de recuperar gravacions antigues de sardanes i música clàssica catalana. Així gràcies a aquest fons podrem escoltar les primeres gravacions que Vicenç Bou va realitzar a la seva vida en els anomenats discos de pedra.

L’exposició també mostrarà les gravacions que s’han realitzat exclusivament per aquesta mostra dels rotlles de pianola que es van trobar al Mas Roger de Cabacés (Priorat) i que pertanyen al Parc Natural de Montsant. Gràcies a la pianola de la Biblioteca de Catalunya (una de les dues que hi ha a Catalunya) s’han enregistrat sis sardanes de Bou. És el primer material musical de Bou que es va comercialitzar. Un gravació única i exquisida que ens transporta a principis del segle XX i ens ensenya com era la música de Bou

L’exposició també comptarà amb tot un seguit de material cedit per la família Bou al fons del Museu de la Mediterrània on es podrà veure des dels mètodes d’estudi de Vicenç Bou fins als originals de sardanes escrites pel mestre tot passant per diversos materials més familiars com la típica boina que lluïa de gran.


Inauguració de l’exposició
La inauguració de l’exposició serà el diumenge 10 de març a les 12h del migdia i comptarà amb la presència de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona que interpretarà diverses sardanes de Vicenç Bou per a tot el públic. També es podrà gaudir d’una exhibició de l’Associació Sardanista Continuïtat que realitzaran una mostra de sardanes de punts lliures.
Aquest dia serà de portes obertes al Museu de la Mediterrània i es donen per encetats els actes de celebració del 10é aniversari del museu.

Exposició viatgera
L’exposició es podrà visitar al Museu de la Mediterrània fins a principis del 2014 i llavors començarà a viatjar pel país. Encara s’han de concretar alguns llocs però el que és segur és que l’exposició els mesos de maig i juny del 2014 es podrà visitar a Barcelona.
En motiu del fet que Barcelona serà la capital de la sardana el 2014, l’exposició Vicenç Bou, de la plaça al paral•lel, es podrà gaudir al Museu d’Història de Catalunya. Una magnífica ocasió per continuar promovent la figura de Vicenç Bou arreu del país.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit