• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Demà comencen els treballs per conèixer el subsòl de la mina d’aigua del Palau lo Mirador
Demà comencen els treballs per conèixer el subsòl de la mina d’aigua del Palau lo Mirador Imprimir Correu-e
(21.01.13) Demà al matí s'iniciaran els sondejos per conèixer amb detall les característiques geològiques del subsòl per on transcorre la mina d'aigua que passa per sota del Palau Lo Mirador i l'Avinguda Lluís Companys. Aquests treballs, que s’allargaran tres dies, formen part del projecte que promou l'Ajuntament per fer-la visitable al públic. Les cates permetran valorar l'estabilitat de la parets i definir les actuacions que caldrà fer per garantir-ne al màxima la seguretat. Es realitzaran perforacions en diferents punts de la superfície, però no s'afectarà el trànsit rodat.

El Ple va declarar la mina com a bé cultural d’interès local el febrer de 2012. Es tracta d’un dels elements patrimonials més singulars i desconeguts del nucli històric, i un dels exponents més clars de la domesticació i la distribució de l’aigua al llarg de la història de la vila. L’alcalde, Jordi Cordon, explica que l’objectiu és fer-la visitable en el mínim de temps possible i per aquest motiu s’està elaborant un pla d’actuació que permeti conservar l’element i millorar-lo com apunt de descoberta i potenciació de la valoració del patrimoni lligat al desenvolupament local. Cordon està convençut que serà un gran atractiu turístic.

Es tracta d’una galeria subterrània artificial que recull l’aigua que baixava dels torrents naturals del Montgrí i després la canalitzava cap a la vila per al seu aprofitament a través de diferents pous i fonts. Va ser excavada a terra i les parets laterals dels seus murs estan formades per pedres de dimensions mitjanes ajuntades amb calç. Actualment es poden recórrer a peu un 130 metres, distància que representa una cinquena part del seu recorregut total. Té el seu inici en una deu a l’exterior de la muralla i després de recórrer el passeig de l’Església acaba a la plaça de la Vila, on alimentava la font dels Gossos, que en aquesta època era l’única font pública de la qual es té constància.

És molt possible que l’existència d’una deu d’aigua al Palau del Mirador sigui tan antiga com la vila i molt probablement, sense aquest deu mai s’hagués desenvolupat Torroella de Montgrí. Ja apareix en un document de 1368 la referència al canto de la font de la muralla de la Cellera, allà on sabem que se situava la mare de la font. Alguns estudis consideren que aquesta menció sembla confirmar l’ús de les mines i les fonts per al subministrament d’aigua a l’interior de la vila durant l’edat mitjana.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit