• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El GEAS apunta a la baixa forma dels bussejadors per explicar les nou morts d'aquest estiu
El GEAS apunta a la baixa forma dels bussejadors per explicar les nou morts d'aquest estiu Imprimir Correu-e

(24.12.12) Aquests estiu han mort a la costa gironina 9 persones mentre bussejaven, tot i que la xifra mitjana fins ara era de 3 a l'any. Davant d'aquest increment, el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, amb seu a l'Estartit, ha fet un estudi detallat dels casos per veure si hi havia característiques comunes. Han volgut donar un missatge tranquilitzador perquè consideren que les morts no són conseqüència de no complir les normes de seguretat o de no tenir una formació adequada per a bussejar.

L'informe, que es va presentar dimarts 18 de de desembre a la seu de la Guàrdia Civil de Barcelona, conclou que no hi ha cap altra connexió entre els casos. No són casos de manca de respecte a les normes de seguretat ni de poca experiència dels finats. L'únic factor de risc detectat per aquests experts del cos policial és que gairebé tots els bussejadors tenien costums sedentàries, consumien alcohol i tabac i es trobaven lluny de l'estat físic que requereix l'activitat. El caporal Fernando Aguirre, cap de la unitat, ha recomanat un examen mèdic més exhaustiu per als aficionats.

L'elevada xifra de bussejadors morts es deu, segons la Guàrdia Civil, als factors de risc que les mateixes víctimes presentaven. Cinc de les nou eren persones majors de 60 anys i la majoria no presentava l'estat de forma adequat per fer aquesta activitat. Tenien costums sedentàries i consumien alcohol i tabac. En suma, reunien una sèrie de factors de risc que els fan concloure que les seves morts estan més relacionades amb l'esforç físic que requereix la immersió que amb els canvis de pressió. De fet, només un dels nou accidents va ser "disbàric", va subratllar el sergent Anselmo Roble.

Roble va recordar que el fet que tots els submarinistes sinistrats s'hagin donat a les costes de les comarques gironines es deu sobretot a la quantitat molt superior d'immersions que anualment es fan en aquesta zona, en relació a les que es fan a les costes de Barcelona i Tarragona.

L'informe de la Guàrdia Civil assegura que tant els bussejadors que feien les immersions a través dels seus propis mitjans, com els que les feien a través de centres especialitzats, "no havien incomplert les mesures de seguretat". Per tant les seves morts tampoc poden relacionar-se amb una actitud imprudent.

Després de comprovar que la forma física de les víctimes no era la idònia per fer immersions, el sergent Roble recomana que es facin exàmens mèdics més exhaustius per part de professionals especialitzats que garanteixin que els bussejadors compten amb aptituds físiques.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit