• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament farà visitable la mina del Palau del Mirador
L’Ajuntament farà visitable la mina del Palau del Mirador Imprimir Correu-e
(29.02.12) El Ple de l’Ajuntament aprovarà demà la declaració de la mina del Palau del Mirador com a bé cultural d’interès local. Es tracta d’un dels elements patrimonials més singulars i desconeguts del nucli històric, i un dels exponents més clars de la domesticació i la distribució de l’aigua al llarg de la història de la vila. L’alcalde, Jordi Cordon, explica que l’objectiu és fer-la visitable en el mínim de temps possible i per aquest motiu s’elaborarà un pla d’actuació que permeti conservar l’element i millorar-lo com apunt de descoberta i potenciació de la valoració del patrimoni lligat al desenvolupament local.

És una galeria subterrània artificial que recull l’aigua que baixava dels torrents naturals del Montgrí i després la canalitzava cap a la vila per al seu aprofitament a través de diferents pous i fonts. Va ser excavada a terra i les parets laterals dels seus murs estan formades per pedres de dimensions mitjanes ajuntades amb calç.  Actualment es poden recórrer a peu un 130 metres, distància que representa una cinquena part del seu recorregut total. Té el seu inici en una deu a l’exterior de la muralla i després de recórrer el passeig de l’Església acaba a la plaça de la Vila, on alimentava la font dels Gossos, que en aquesta època era l’única font pública de la qual es té constància.

És molt possible que l’existència d’una deu d’aigua al Palau del Mirador sigui tan antiga com la vila i molt probablement, sense aquest deu mai s’hagués desenvolupat Torroella de Montgrí.  Ja apareix en un document de 1368 la referència al canto de la font de la muralla de la Cellera, allà on sabem que se situava la mare de la font. Alguns estudis consideren que aquesta menció sembla confirmar l’ús de les mines i les fonts per al subministrament d’aigua a l’interior de la vila durant l’edat mitjana.

El subministrament d’aigua i la reparació de la font va ser una de les preocupacions principals durant la segona meitat del segle XVIII. Els documents que es conserven fan pensar que l’any 1725 s’havien dut a terme obres importants. Se’n conserva un d’aquest any que detalla el “gasto fahedor” per les obres “a fi de que la dita Aygua vinga dels conductos de las deus a la plassa sens quedar enbassada”. El projecte contemplava homogeneïtzar el traçat des de la mare de la font al carrer Major i a la plaça suprimint els canvis de nivell sobtats. Destaquen quatre punts principals en el traçat: la mare de la font, el pou o conducte de la deu grossa, el “receptáculo” del costat de la casa del Dr. Cancell (a l’actual carrer Cancell) i el “receptáculo cerca la casa de la Sra. Ágata Portas” (al carrer de l’Església, cantonada carrer del Mar).
Al segle XX, els canvis en la distribució de l’aigua van motivar el seu abandó.

La mina s’inclourà dins el catàleg de patrimoni cultural del municipi en la màxima categoria de protecció (PR1). Es tracta d’un element que convé ser conservat pel seu testimoni del naixement de la vila lligat a l’aigua i que mostra la relació entre una població i la necessitat de disposar d’aigua.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit