• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament recomana fer un correcte manteniment de les llars de foc i xemeneis per evitar que s'incendiïn
L'Ajuntament recomana fer un correcte manteniment de les llars de foc i xemeneis per evitar que s'incendiïn Imprimir Correu-e
(06.02.12) Les xemeneies i llars de foc de les cases necessiten un correcte manteniment si es vol garantir que funcionin bé i durin molts anys. Seguint uns petits consells podem assegurar-nos que estigui en perfecte estat i minitmitzar el risc que s'encenguin com a conseqüència de l'acumulació de brutícia o sutge.

En el cas de les xemeneies metàl·liques, hem de comprovar que les parets no estiguin bombades ni presentin signes de corrosió. Si es tracta d’una xemeneia d’obra, cal verificar que els maons exteriors no tinguin esquerdes ni taques.

Qualsevol xemeneia requereix una neteja anual, que pot encarregar-se a un professional autoritzat.

Quan s'aconsella netejar-les?

Quan s’han cremat de 3.000 a 4.000 Kg. de llenya. Tot i que depèn de la qualitat de la fusta. Per exemple la fusta de pi embruta més que no pas fustes més adequades com el roure o l’alzina. També com més seca és la fusta menys sutge genera. De totes maneres, una xemeneia que s’utilitzi habitualment, cal netejar-la cada any.

Indicis d’un mal funcionament

Mal tiratge. És el primer que notarem. El tiratge és la corrent d’aire que origina el foc i que fa que el fum ascendeixi per la xemeneia. Si hi ha mal tiratge, fan molt de fum i també molta pudor degut a que els gasos no flueixen adequadament. Això provoca el problema més corrent que és que les xemeneies vagin acumulant sutge.

Acumulació de sutge. Sorgeix de la combustió incompleta de la llenya, la matèria que no s’ha acabat de cremar del tot. Sobretot procedeix de la llenya més verda i més dolenta (com la de pi) i que s’acumula a les parets de les xemeneies i dels conductes que condueixen el fum. És extraordinàriament inflamable tant si els conductes són d’obra com de ferro.

A més, si s’arriba a acumular suficient quantitat de sutge, les altes temperatures fa que s’esquerdin les parets i finalment es trenquin. Això significa haver-les de reparar posteriorment. Aquest problema es sòl detectar precisament quan es netegen, ja que a vegades comencen a caure parts de les parets dels conductes. Per això és important realitzar un manteniment i no arribar a aquest punt.

La majoria d'incendis de xemeneies són provocats per la gran quantitat de sutge que s’acumula i no permet la correcte circulació del fum, fet que provoca que les flames es vagin enfilant fins a la sortida de la teulada, i provoqui una gran fumera molt espessa. La majoria dels focs de la xemeneia acostumen a començar amb esquerdes i uns sorolls. No obstant això, hi ha focs de combustió lenta que són pràcticament indetectables al principi. Com que no reben suficient oxigen per alimentar les flames, es cremen lentament i amb calma. Aquests focs de combustió lenta, en alguns casos, poden ser més perillosos que els violents, ja que poden cremar durant molt temps i arribar a nivells de temperatures molt altes abans que no es detectin.

Els Bombers de la Generalitat aconsellen a les persones que es trobin amb un incident d’aquest tipus, que mai hi tirin aigua per mirar d’apagar les flames. 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit