• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament ha donat suport al projecte solidari Ulls del Sàhara
L'Ajuntament ha donat suport al projecte solidari Ulls del Sàhara Imprimir Correu-e
(25.08.11) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aportar 5.454 euros l’any 2010 al programa Ulls del Sàhara, desenvolupat als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. Aquesta aportació es va fer a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, una entitat que actua com a instrument de coordinació de les ajudes dels ajuntaments catalans. Les actuacions es van fer a través de la fundació privada Ulls del món, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu prevenir i combatre la ceguesa evitable entre les poblacions més pobres del món, així com sensibilitzar l’opinió pública sobre aquesta problemàtica.

La ceguesa al món
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, 284 milions de persones al món experimenten deficiències visuals greus: 39 milions són cegues i 245 milions tenen baixa visió, gairebé la meitat d’elles a causa de defectes de refracció no corregits. El 90% de la gent cega viu en els països més necessitats. Les xifres tampoc són optimistes entre la població infantil (1,5 milions de menors de 15 anys són cecs) i entre la població femenina (2/3 parts de les persones cegues al món són dones i nenes).
    
Les principals causes d’aquesta situació són la desnutrició, les deficiències higièniques i sanitàries, les condicions climàtiques adverses i els traumatismes soferts en conflictes bèl·lics. Les malalties de la vista en els països amb pocs recursos limiten la capacitat dels seus habitants de ser autosuficients, impedint tasques tan bàsiques com poder treballar o atendre la família. El 80% de la ceguesa és curable o es pot prevenir mitjançant tècniques relativament senzilles a les quals els països pobres no poden accedir.


Programa Ulls del Sàhara
Creat l’any 2001 com a projecte inicial de la Fundació, desenvolupa les seves activitats als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria). El programa neix arrel d’un viatge als campaments del president de la Fundació, Rafael Ribó, i del vicepresident, Borja Corcóstegui, per tal de realitzar un projecte assistencial d’ajuda humanitària a la població desplaçada. La precària situació en què viu i les deficiències visuals que pateix la població local els van fer adonar de la necessitat de crear una iniciativa que ajudés a millorar aquestes condicions.

La sanitat sahrauí depèn de l’ajuda exterior i les activitats vinculades als projectes no poden ser sostenibles si no és per la presència d’organitzacions sense ànim de lucre i altres organismes internacionals. Existeix una infraestructura sanitària bàsica que només atén les necessitats elementals.

A nivell oftalmològic, gràcies a la formació facilitada per Ulls del món, els campaments compten des de l’any 2008 amb un oftalmòleg local, el Dr. Jalil Jatri, i hi ha una desena de tècnics d’oftalmologia que exerceixen a les consultes i tallers d’òptica. Les principals patologies són cataractes, glaucoma i problemes relacionats amb la còrnia. Es registren també importants problemes refractius entre la població infantil.

El treball de la Fundació se centra en donar suport a les accions programades per la contrapart local, el Ministeri de Salut i el Servei d’Oftalmologia de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). Aquesta col•laboració es concreta amb la posada en marxa d’activitats centrades especialment en la capacitació dels recursos humans locals, ja sigui a través de cursos de formació sobre el terreny o la convocatòria de beques, i en la prevenció de les patologies oculars, amb l’organització de campanyes de detecció precoç de malalties entre la població infantil i en l’atenció ocular de la població.

També s’ha de fer referència al desenvolupament de les infraestructures, amb la creació d’una unitat oftalmològica completa a l’Hospital Nacional de Rabuni i l’adequació de les consultes i tallers d’òptica, i l’assistència sanitària primària. Després de deu anys, Ulls del món ha enviat als campaments unes 80 expedicions integrades per professionals voluntaris, que han dut a terme unes 27.000 consultes oftalmològiques i més de 2.000 intervencions quirúrgiques a persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit