• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament demana a l’Estat l’enderroc de la base militar de Punta Milà i la cessió de la base Loran
L’Ajuntament demana a l’Estat l’enderroc de la base militar de Punta Milà i la cessió de la base Loran Imprimir Correu-e

(23.08.11) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha enviat al Ministeri de Defensa dos informes urbanístics  i dos de policials relatius a l'antiga base nord-americana Loran i a les edificacions de la base militar de l'exèrcit espanyol de Punta Milà. En els informes, realitzats pels serveis tècnics municipals i pel sotinspector cap de la Policia Local, es descriu detalladament quin és l'estat actual de les construccions i la manca de condicions mínimes de seguretat que presenten.

Antiga base LoranEn el cas de la base de Punta Milà, el conjunt està format per vàries edificacions aïllades i bateries on s'ubicava el material bèl·lic, que es troben en un estat de conservació greu. Una bona part d'elles presenta importants problemes estructurals que han ocasionat esfondraments. D'altra banda, s'ha constatat que les bateries creen uns desnivells importants i provoquen un perill de caiguda per a les persones. Per tot plegat, valorant l'estat de conservació i el risc existent per a les persones, l’Ajuntament considera necessari l'enderroc de la totalitat de les edificacions existents.

Pel que fa a la base Loran, el consistori, a banda de descriure l’estat de les edificacions, posa l’accent en quins són els problemes de seguretat derivats de l'abandonament de les instal·lacions. En aquest sentit, tot i que no s’observen defectes o patologies que puguin provocar un col·lapse dels edificis a curt o mitjà termini, sí es constata que han patit actes vandàlics, causant un important degradació.

Tant en un cas com en un altre, les edificacions no disposen de vigilància (a la base Loran es va deixar de prestar aquest servei l’any 2001). Això ha facilitat que molta gent hi accedeixi de forma il·legal per a realitzar activitats com ara partides clandestines de paintball, festes, pintades de grafits, etc. En moments puntuals també s’ha registrat la presència d’ocupes.

Antiga base militar de Punta MilàL’Ajuntament conclou que d’acord amb la situació en què es troben les instal·lacions, es considera que constructivament podrien aprofitar-se sempre que es realitzessin les actuacions necessàries per reconstruir-les de nou i adaptar-les a la normativa vigent i als usos admesos pel planejament urbanístic municipal i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. També s’assenyala, que degut a l’ús que han tingut, seria necessari realitzar un estudi que dictamini el grau de contaminació, per així poder determinar la idoneïtat de la zona als possibles futures usos.

L'alcalde, Jordi Cordón, manifesta que la intenció és reconvertir l'antiga base Loran, clausurada des de l'any 1994, en un espai útil del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter o com a local de serveis socials, mentre que els terrenys ocupats a Punta Milà s'haurien de naturalitzar com un espai més del parc natural.

Cordón es va entrevistar a mitjans de juliol amb responsables del ministeri de Defensa a Madrid per tractar personalment el tema. En aquesta reunió ja va comunicar que encarregaria els informes tècnics en què es precisa l'estat de degradació i de manca de seguretat de les instal·lacions. Confia que l'Estat serà sensible a la petició municipal i valorarà l’interès públic que implica la cessió de la base Loran a l’Ajuntament, que tindria un ús més enllà de l’estrictament municipal.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit