• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Estartit acull una exhibició de salvament aquàtic per a metges i infermers
L'Estartit acull una exhibició de salvament aquàtic per a metges i infermers Imprimir Correu-e

(14.06.11) L’Estartit ha acollit les simulacions de salvament aquàtic en superfície i subaquàtic del Mòdul de Medicina Aquàtica i Subaquàtica del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències per a Medicina i Infermeria de la UAB. Aquest prestigiós curs està impartit per l’Institut d’Estudis Mèdics (IEM).  En les activitats programades a l’Estartit, que es van celebrar els dies 9, 10 i 11 de juny hi van participar més de 100 metges i infermers. Les simulacions es van realitzar a la plata de l’Estartit i a les instal·lacions portuàries del Club Nàutic l’Estartit, i van poder ser seguides per la població.

Els alumnes —la majoria metges i infermers en actiu— van observar les diferents demostracions realitzades pels professionals i posteriorment van practicar els diferents tipus de rescat i atenció mèdica, tutelats per docents de l’IEM i professionals del Grupo de Investigación en Actividades Acuáticas y Socorrismo de las universidades de la Coruña y Vigo (GIAAS), de la Creu Roja de Catalunya i dels Serveis de Salvament i Rescat Subaquàtic (GRAE) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Club Nàutic l’Estartit.

El dia 9, a partir de les 17.30 h, es va realitzar la pràctica i demostració de «Salvament en platges» amb l’equip de salvament del grup GIAAS, els equips mèdics de l’IEM i els vehicles aquàtics i actuants de Creu Roja Catalunya. Es van mostrar i practicar diferents tipus d’accidents que succeeixen a les platges i al mar i es va practicar el rescat i auxili mèdic amb i sense material, tot seguint les darreres recomanacions internacionals de les societats científiques en aquest àmbit.

Instructors de primer nivell
El Dr. Agustí Ruiz, director gerent de l’IEM i director del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències de la UAB, va destacar la qualitat tècnica dels instructors: «Els experts en rescats en les difícils costes de Galícia –va afirmar- són dels més qualificats de tota la península, per aquest motiu se’ls ha escollit per impartir aquesta part del curs».

«Rescat d’home a l’aigua»
El divendres dia 10, a partir de les 15 h es va poder observar el simulacre de «Rescat d’home a l’aigua» amb navegants i instructors de vela del Club Nàutic de l’Estartit, l’equip de l’IEM, els Bombers del GRAE i la Creu Roja. En concret es va simular la caiguda a l’aigua d’un tripulant de veler a causa d’un cop al cap per una de les botavares. Els tripulants de la nau, del Club Nàutic van avisar els serveis d’emergència i van realitzar les maniobres de rescat fins a recuperar la persona accidentada. Posteriorment les embarcacions de GRAE i Creu Roja de Catalunya van transportar l’accidentat fins a costa, amb el suport i l’atenció de l’equip sanitari de l’Institut d’Estudis Mèdics (IEM).

«Rescat subaquàtic»
El mateix divendres 10 de juny, a partir de les 17 h, es va realitzar l’exhibició pràctica d’un «Rescat subaquàtic» de cabussadors professionals. Instructors de l’IEM, de l’empresa Instalsub, de l’Escola de Busseig Professional Océanos, els Bombers del GRAE i la Creu Roja de Catalunya van simular que un submarinista professional, treballant a gran fondària, amb equip especialitzat per a quests tipus de condicions, pateix un accident subaquàtic per barreja de gasos contaminants i es procedeix a dur a terme el salvament i l’atenció medicalitzada. El simulacre va comptar amb la instal·lació d’una grua, que respon als imperatius logístics preventius en aquests tipus de tasques d’alt risc, i una unitat de comandament i monitorització per treballs subaquàtics de l’empresa InstalSub, a més de les llanxes i equips de salvament habituals.

Pels alumnes del Màster que són metges, la superació d’aquest mòdul, tutelat per la FEDAS, comporta la capacitació per expedir certificats mèdics en els exàmens d’aptitud pel busseig esportiu segons el que determina l’Ordre del 14 d’octubre de 1997 (BOE 22/11/97).

Durant el dissabte 11, els metges i infermers han visitat la càmera hiperbàrica de l’Hospital de Palamós, de grans dimensions, i durant la tarda van realitzar pràctiques submarines.

Aquestes accions són la fase final del Mòdul de Medicina Aquàtica i Subaquàtica, on a més dels coneixements teòrics s’han d’aplicar les tècniques i habilitats adquirides (saber fer), en situacions que simulen la realitat. 14 docents especialitzats, a més de personal tècnic i de suport, han estat preparant els alumnes i els han acompanyat en aquests exercicis pràctics finals.

Les entitats que han col·laborat en aquestes simulacions són:

• La Unitat de Medicina Hiperbàrica de l’Hospital de Palamós
• El Grupo de Investigación en Actividades Acuáticas y Socorrismo de la
Universidad de La Coruña (GIAAS) y de Vigo
• El Grup de Recolzament i Actuacions Especials dels Bombers de la
Generalitat de Catalunya (GRAE)
• L’Escola de Busseig Professional Océanos
• El Club Nàutic de l’Estartit
• InstalSub
• La Creu Roja de Catalunya
• Medimedic
• La Federació Espanyola d’Activitats Subaquàtiques (FEDAS)
• La Confederació Mundial d’Activitats Subaquàtiques (CMAS)
• El Consell Municipal de l’Estartit
Les entitats organitzadores són:
• La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) – Fundació Doctor Robert
• L’Institut d’Estudis Mèdics – IEM Emergència Training (IEM)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit