• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Estat utilitza pedres de la Pletera per reconstruir el passeig dels Griells, a l’Estartit
L’Estat utilitza pedres de la Pletera per reconstruir el passeig dels Griells, a l’Estartit Imprimir Correu-e

(21.04.11) L'Estat ha començat a utilitzar pedres de la Pletera per a la construcció del nou dic del passeig dels Griells, a l'Estartit. L’alcalde, Josep Maria Rufí, ha valorat molt positivament aquest fet ja que es tracta del primer pas en ferm que es dóna per tal d'iniciar el procés de desurbanització de la Pletera, un projecte llargament esperat que permetrà recuperar la zona d'aiguamolls que hi havia hagut a la zona. Aquesta mesura comporta, a més, un gran estalvi econòmic per a l’Estat en concepte de transport de material ja que els dos passejos es troben a pocs metres de distància. D’altra banda, també es minimitzen les molèsties al veïns perquè es redueix notablement el trànsit de vehicles de gran tonatge.

La reparació del tram del passeig dels Griells malmès avança a molt bon ritme. L'actuació, amb un cost de 400.000 euros, es concreta en la construcció d'una escullera de 250 metres, aproximadament, i l'aportació de prop de 35.000 m³ de sorra del dic del port de l'Estartit. Es preveu acabar l’obra abans del mes juny, perquè el passeig estigui plenament operatiu amb l’inici de la temporada turística. Els treballs es fan per la via d’urgència atès l’avançat estat de degradació en què es trobava el passeig.

Pel que fa a la desurbanització de la Pletera el Ministeri de Medi Ambient té el projecte pendent de licitació i el seu cost és de 2,8 milions d’euros. La previsió de l’Estat és donar continuïtat als treballs que s’estan fent a la zona a partir de finals d’any.

Rufí s’ha mostrat esperançat que finalment es porti a terme el projecte de renaturalització de la Pletera i ha assenyalat que ara, més que mai, es justifica la seva necessitat atès que l’àmbit forma part del parc natural. Rufí va recordar que el projecte ha estat “llargament esperat” i que la posició de l'Ajuntament d'eliminar la urbanització “va ser un encert”.

La Pletera està formada per un conjunt de llacunes costaneres i la maresma que les envolta, que alberguen un conjunt d’espècies i de comunitats vegetals de gran interès. A la Pletera es va iniciar a final dels anys 80 una urbanització, la major part de la qual no es va consolidar, de manera que varen quedar només els carrers i serveis, sense cases en tres quartes parts de la superfície prevista. Com a conseqüència de l’elevat interès ecològic de la zona i pel fet que la major part de la urbanització no estava consolidada, l’Ajuntament va requalificar l’any 2002 els terrenys com a no urbanitzables.

La restauració pretén recuperar la funcionalitat ecològica perduda en l’espai. Les actuacions previstes inclouen:
1) la retirada del material de rebliment aportat i de runa fins a la recuperació de l’antiga cota del terreny;
2) la retirada del passeig i la creació de noves llacunes,
3) la retirada de les motes de contenció que impedeixen  la correcta distribució de l’aigua durant les avingudes
4) la recuperació de les espècies vegetals i animals característiques d’aquests ambients.

Amb això es garanteix el correcte funcionament de l’ecosistema de la maresma, format per aigües salobres, que reben pulsos puntuals d’inundació durant els temporals de mar, seguits de llargs períodes de confinament, sense entrades d’aigua, durant els quals el nivell de l’aigua baixa i la salinitat augmenta.

El projecte també inclou la creació d’una xarxa d’itineraris amb plafons informatius, que permeti la visita de la zona compatible amb la conservació del valor ecològic de l’espai.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit