• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Tot a punt per la fira «Mediterrània, mar obert», amb la cultura occitana com a convidada
Tot a punt per la fira «Mediterrània, mar obert», amb la cultura occitana com a convidada Imprimir Correu-e

(05-04-11) Occitània serà les cultura convidada en l’edició d’aquest any de la fira «Mediterrània, mar obert», que comença avui al vespre i acaba diumenge 1 de maig. La població local i els visitants podran apropar-se durant tot el cap de setmana a la rica tradició d’aquesta cultura, a través d’un atapeït programa d’actes amb un marcat caràcter lúdic i divulgatiu, que proposa activitats tan diverses com un mercat de productes artesans, concerts, cercaviles, espectacles infantils, entre d’altres.

En bona part, l’estructura central del cap de setmana s’articularà a partir de les Trobades de Música Mediterrània, una iniciativa que va néixer amb la voluntat de posar en comú diferents experiències musicals d'arrel tradicional a la Mediterrània lligades amb Catalunya. Durant tres dies es convida a una àrea geogràfica perquè mostri la seva cultura i a partir de tallers, audicions, conferències i tallers s’ofereix la possibilitat als participants d’endinsar-se en experiències de cant, música i ball.

En aquesta ocasió s’ha escollit la cultura occitana pels estrets lligams que han existit, històricament, amb la catalana. Catalans i occitans sempre han defensat una gran cultura llatina mediterrània enfront de la cultura nòrdica hegemònica. En l’àmbit local es dóna la circumstància que el polític i escriptor torroellenc del XIX Albert de Quintana va ser amic del gran poeta Frederic Mistral.

Visita del Síndic de la Vall d'Aran
L’encarregat de donar el tret de sortida a les jornades i al cap de setmana festiu serà el síndic del Conselh Generau d’Aran, Boya Alòs, amb la conferència Occitània, passat, present i futur d’una cultura germana. El síndic es va mostrar des d’un primer moment molt il·lusionat amb la programació d’aquesta iniciativa que permetrà apropar els trets més característics d’una cultura mil·lenària que a la vall d’Ara manté encara una gran vigència.

La història de la Val d’Aran està íntimament lligada a la cultura occitana del sud de França, amb uns vincles que han estat sempre més forts que amb la Península ibèrica a causa de la complexa orografia que ha actuat com una frontera natural durant segles, mentre que el riu Garona i el seu fluir en sentit nord li ha mantingut sempre una porta oberta amb el país veí.  Culturalment està situada a l'extrem sud d'Occitània (Gascunya) i la sevaa llengua pròpia és l'aranès, varietat gascona de l'occità

Entre l'oferta d'activitats destaca una audició de producció pròpia Variacions catalano-occitanes (divendres, a les 22 h al cine Petit), amb els músics Jordi Molina (tenora); Philipe Neveu (oboè occità), del Languedoc, i Pere Olivé (percussions tradicionals).

També cal ressaltar l'actuació del reconegut grup occità-basc Xarnege (dissabte, 20.30h, a l’Auditori del Museu de la Mediterrània), considerat el millor grup de folk del sud d’Europa.
Durant el cap de setmana no hi faltaran, com és habitual, els tallers, enguany centrats en el cant polifònic, la dansa i la música, conduïts per reconeguts especialistes de les músiques d'Occitània.

Festa al carrer
La difusió de la cultura occitana sortirà al carrer amb una gran varietat de propostes adreçades al gran púbic, el dissabte a Torroella de Montgrí i el diumenge a l’Estartit. Durant tot el dia se celebrarà el Mercat de la Mediterrània: mostra de productes mediterranis  de proximitat, ecològics i de qualitat i occitans pels comerços de la vila. També s’han programat cercaviles, animació infantil i contes, entre d’altres.

D'altra banda, 11 restauradors locals s'han afegit a la celebració incorporant un aperitiu occità gratuït als clients que dinin o sopin als seus establiments.

Per reforçar l’ambientació festiva i cultural, els comerços, carrers i places de Torroella i l’Estartit estaran decorats amb elements basats en llegendes i motius occitans.

D’altra banda, durant el cap de setmana també se celebrarà a l’Estartit i el Mercat d’ocasió de material nàutic i d’aventura, on els visitants podran trobar material procedent d’empreses especialitzades, centres de busseig o de particulars (neoprens, jackets, reguladors, aletes, màscares, caiacs i pales, armilles salvavides, tèxtil etc.). Aquesta iniciativa està coordinada per l’Estació Nàutica Estartit-Illes Medes.

Coincidint amb la fira, el dissabte se celebrarà el IV Certamen de Pintura Ràpida, que organitza l’Aula Municipal d’Arts Plàstiques, una activitat que aplega un gran nombre de participants que amb els seus cavallets esquitxen el nucli urbà i es converteixen en un atractiu més per a tots els visitants.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit