• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Inauguren la recuperació de l'espai fluvial del Baix Ter
Inauguren la recuperació de l'espai fluvial del Baix Ter Imprimir Correu-e

(02.01.11) Aquest matí s'ha portat a terme la inauguració de les obres de restauració de l'espai fluvial del Baix Ter, un ambiciós projecte que ha tingut com a objectiu recuperar l’estat natural d’aquest ecosistema mitjançant la retirada i el control de la flora exòtica invasora present. L'actuació també pretén fomentar l'ús públic i de lleure de les motes i servirà, segons l'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, «per reforçar l'atractiu turístic d'un espai de gran bellesa que restava fins a cert punt oblidat».
 
El projecte s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, que té per objectiu millorar i preservar els hàbitats naturals de les comarques gironines tot integrant col·lectius de persones en risc d’exclusió social. L’entitat financera hi ha invertit un total de 261.000 euros, destinats exclusivament a aquelles accions de millora del medi natural, dels aproximadament 370.000 euros del cost total del projecte. La resta d’actuacions de restauració de l’espai fluvial han estat finançades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
 
En l’actualitat, les espècies invasores es consideren la segona causa més important de pèrdua de biodiversitat en hàbitats naturals després de la destrucció dels hàbitats, ja que competeixen amb les espècies autòctones pels recursos naturals i per l’espai. A més, com que es troben fora del seu àmbit natural, aquestes espècies no acostumen a tenir competidors, per la qual cosa l’expansió en els nous ambients pot ser molt ràpida. En el cas de la flora exòtica invasora, la seva expansió s’ha vist afavorida durant les darreres dècades per l’activitat humana, principalment per la jardineria, els cultius, la creació d’infraestructures, etc., que han alterat els hàbitats naturals i han afavorit vies d’entrada d’espècies foranes. Aquests efectes són molt evidents en els trams baixos de molts rius mediterranis, on la vegetació de ribera d’aquests espais i les espècies de flora i fauna associades es veuen greument amenaçats. 
 
L’objectiu principal del projecte de recuperació de l’espai fluvial del riu Ter ha estat incidir sobre la vegetació invasora que ocupa els marges del riu, mitjançant l’eliminació d’espècies com ara la canya (Arundo donax), la falsa acàcia (Robinia pseudoacacia) o l’Acer negundo. Una gran part d’aquestes espècies s’han retirat de forma mecanitzada o mitjançant desbrossades manuals reiterades al llarg de nou mesos d’actuacions, i s’ha afavorit així la  recuperació de la flora típica d’aquests ambients. Posteriorment, s’han restaurat els espais més degradats mitjançant la plantació d’espècies de flora  autòctona com són ara els verns (Alnus glutionsa), àlbers (Populus alba), salzes (Salix alba) o freixes (Fraxinus angustifolia), entre d’altres. També s’han retirat grans quantitats de deixalles i abocaments il·legals, que han estat transportats a l’abocador. Aquestes actuacions se situen en diversos punts al llarg del tram baix del riu Ter, entre la Resclosa i la Gola, i afecten els termes municipals d’Ullà, Gualta i Torroella de Montgrí.

Paral·lelament a les actuacions de millora dels hàbitats naturals, els ajuntaments han volgut incidir en la sensibilització de la població local de cara a la preservació dels valors naturals presents als seus municipis i lligats al riu Ter. És per aquest motiu que diverses actuacions han estat encaminades a reforçar aquest espai com a zona de lleure mitjançant la col·locació de dos miradors i l’adequació de dues zones de descans amb bancs i taules. Aquestes actuacions pretenen, a més, encaminar l’elevada freqüentació antròpica de l’espai cap a punts concrets de descongestió, els quals tindran també funcions divulgatives i de sensibilització gràcies als panells interpretatius que s’hi han instal·lat.

Totes les actuacions, les han dut a terme 18 persones de la Fundació Astres, entitat que vetlla per la integració laboral de persones amb risc d’exclusió social. Han realitzat les tasques d’eliminació manual de flora invasora, revegetació dels espais més degradats, retirada de deixalles i col·locació de bancs, taules i panells interpretatius en les zones de lleure.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit