• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Ple demanarà a l’Estat que repari urgentment el passeig dels Griells
El Ple demanarà a l’Estat que repari urgentment el passeig dels Griells Imprimir Correu-e

(28.01.11) El Ple aprovarà dijous la sol·licitud formal a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí de l’Estat perquè realitzi, amb caràcter de màxima urgència i de manera immediata, les actuacions necessàries per reparar el mur de rocalla i el passeig de la urbanització Els Griells de l’Estartit. La decisió s’ha pres en constatar l’accelerat estat de deteriorament en què es troba la infraestructura, com a conseqüència de la incapacitat del mur de contenció de protegir dels temporals.

El tram afectat és el situat just davant de la urbanització. Actualment es troba totalment exposat a l’impacte de l’onatge ja que la platja ha anat perdent progressivament la sorra. Aquest fenomen natural s’ha accentuat els darrer anys fins a la pèrdua total de la platja. Abans, durant els mesos d'hivern es perdia una franja petita de sorra, però aquesta es recuperava de manera natural abans de l'estiu. A més, l'Ajuntament hi feia una aportació extra per tal regenerar-la, que aguantava tota la temporada. Amb tot, a partir dels forts temporals que va patir la Costa Brava el Nadal del 2008 i el 2009, s'ha detectat un canvi en les dinàmiques marines que ha fet impossible poder recuperar-la aquest passat estiu, per primer cop en molts anys.

Tot plegat ha comportat que l'escullera sobre la qual se sustenta el passeig no disposi de cap mena de protecció. A això se li ha d'afegir el fet que es tracta d'una estructura que no ha estat dimensionada com a element de protecció marina. L’impacte directe de l’onatge i les darreres llevantades han ocasionat el deteriorament dels talussos i el buidat parcial del subsòl on se sustenta el passeig. Existeixen parts del mateix que estan a punt del col·lapse, amb el perill de provocar l’ensorrament parcial o el buidat del subsòl. També té preocupants desperfectes que evidencien un deteriorament progressiu dels elements de suport. L’esquerda que, en sentit longitudinal, presenta al passeig al llarg del tram central posa en evidència la perillositat de la situació i la necessitat d’actuacions urgents. El desplaçament horitzontal del paviment ha provocat l’aflorament en superfície de les armadures del formigó i el trencament del paviment amb el perill que això comporta per als usuaris del mateix i els efectes sobre el conjunt de la urbanització. Per tal de garantir la seguretat de les persones s’ha procedit al tancament provisional de l’itinerari del passeig amb la col·locació de tanques i senyalització que evitin el pas de vianants i adverteixi del perill.

Atesa la gravetat de la situació, l’alcalde, Josep Maria Rufí, va encarregar als serveis tècnics municipals que realitzessin un seguiment acurat dels canvis estructurals del passeig. D’aquesta manera, els mesos de setembre, octubre i aquesta mateixa setmana, s’han emès informes en què es detallen les transformacions accelerades que s’estan produint. En el darrer informe es constata que han aparegut més esquerdes i que el mur de rocalla que sustenta el passeig s’està desplaçant.

A més, en la actualitat, fora de la zona on fins ara es detectava el deteriorament accelerat i progressiu del mur de rocalla i del passeig, es comencen a identificar els primers indicis d’inestabilitats. Aquets apareixen més cap al nord del passeig i són similars als que ja es veien a l’agost en la zona actualment afectada.

Segons l’alcalde, els canvis a l’estructura es poden percebre pràcticament d’un dia per l’altre, la qual cosa és un indicador de la seva inestabilitat. Rufí reitera la necessitat d’intervenir-hi urgentment per tal de no haver de lamentar una problemàtica més gran, ja que en aquests moments l’escullera del passeig està fent de barrera de protecció per evitar que l’aigua de mar arribi a la urbanització, funció per a la qual no ha estat dissenyada.

L’alcalde ja va mostrar personalment a tècnics de la Direcció General de Costes de la Generalitat el greu estat de deteriorament en què es troba el passeig. La visita es va fer el 23 de setembre arran de la petició que rva traslladar l’Ajuntament tant a la Generalitat com a l’Estat per tal que hi actuïn de manera urgent atesa la gravetat de la situació.

Amb l’objectiu de facilitar i accelerar els treballs que s’haurien de fer, l’Ajuntament ha aconseguit la cessió avançada per part de la comunitat de propietaris de la zona verda que separa els habitatges del passeig. Una part d’aquet espai probablement quedarà afectat per les obres, ja que la nova estructura s’haurà de recular respecte el traçat que té l’actual.

L’acord de ple sol·licitant a l’Estat la urgència dels treballs s’acompanyarà del darrer informe tècnic municipal i de l’acord a què s’ha arribat amb els propietaris.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit