• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament vol facilitar la preservació dels masos i cases rurals existents en el sòl no urbanitzable
L'Ajuntament vol facilitar la preservació dels masos i cases rurals existents en el sòl no urbanitzable Imprimir Correu-e

Torre Begura. Fotografia de: Toni León (CdD del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter).(13.01.11) L’equip de govern de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha elaborat un Catàleg de masies i cases rurals del terme municipal amb l’objectiu d’ordenar les construccions ja existents en el sòl no urbanitzable i facilitar-ne la seva preservació fent més àgils els tràmits administratius que han de portar a terme els propietaris quan volen fer-hi alguna intervenció.

El document, que aprovarà provisionalment el Ple aquest dijous, s’articula al voltant d’un cos normatiu que regula les futures actuacions de reconstrucció i rehabilitació de masies i cases rurals. En el document es descriu l’estat de les finques i s’indiquen els usos admissibles o incompatibles d’acord amb la tipologia de cada element. En cada fitxa s’assenyalen unes determinacions que s’hauran de tenir en compte a l’hora d’actuar i que van encaminades a preservar la configuració característica del mas o bé a donar unes pautes per corregir actuacions poc integradores.

El document servirà, també, per agilitzar els tràmits que fins ara havien de fer els propietaris quan volien portar a terme algun tipus d’intervenció o canvi d’ús en el seu immoble. Pel fet de trobar-se en sòl no urbanitzable i, per tant, fora de l’àmbit del Pla general, havien d’elaborar un pla especial i tramitar-lo a Urbanisme. El catàleg ja té la consideració de pla especial genèric, amb la qual cosa a partir d’ara totes les gestions es podran fer directament amb l’Ajuntament, que és qui gestionarà les llicències d’obres.

La pràctica totalitat de les edificacions catalogades tenen el seu origen en l’explotació de la terra, però amb el pas del temps, n’hi ha que han esdevingut únicament habitatges familiars perquè les noves generacions s’han desvinculat de l’activitat agrícola. El catàleg garanteix la preservació d’aquest ús, però també determina la possibilitat que es puguin reconvertir, quan la seva tipologia així ho permeti, en establiments de turisme rural o d’activitats d’educació en el lleure, o en hotel, amb exclusió de la modalitat d’hotel apartament. S’ofereix, així, una opció de dinamització econòmica, que té plena justificació i sentit en l’àmbit en què es troba i que és, a més, perfectament respectuosa amb l’entorn.

Conjunt d’alt valor patrimonial
El catàleg és fruit del treball de quatre anys i ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Masos de Torroella de Montgrí i l’Estartit (AMTE), una entitat molt activa i sensibilitzada en la preservació dels valors culturals, socials i econòmics del món rural. Els masos formen un conjunt de gran interès atesa la importància que ha tingut històricament l’activitat econòmica vinculada a l’agricultura, i formen un element fonamental en la configuració de l’estructura social del municipi. D’altra banda, també cal destacar que molts d’ells tenen un gran valor des del punt de vista patrimonial i que set masos, concretament, estan declarats com a bé cultural d’interès nacional (BCIN). Es tracta de masos fortificats que són testimonis d’una lluita, a l’edat moderna, entre els pagesos i els pirates vinguts de la Mediterrània. Cal tenir en compte que la història de la plana del Baix Ter està estretament lligada a la pirateria, especialment d’origen turc, entre els segles XV i XVIII.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit